Wat is beleggen

Wat is een optie

Bij opties maakt u de afspraak dat u in de toekomst tegen een vastgestelde prijs een aandeel kunt kopen of verkopen. Meestal hebben opties betrekking op aandelen, maar in valuta kan bijvoorbeeld ook doormiddelvan opties worden gehandeld. Meestal hebben de opties betrekking op een periode van 3,6 of 9 maanden. U maakt de afspraak dat u bijvoorbeeld over 3 maanden het recht hebt om 100 aandelen tegen een waarde van €6,60 per aandeel te kopen. Voor deze optie betaald u een premie; de optiepremie. Er zijn twee verschillende soorten opties.

Call opties

Een call optie geeft u het recht om een aandeel tegen een bepaalde waarde te kopen. Het is voor u als koper gunstig als de koers van het aandeel in de tussenliggende tijd stijgt. Dan wordt uw call optie meer waard.

Put opties

Een put optie geeft u het recht om een aandeel tegen een bepaalde waarde te verkopen. Het is voor u als verkoper gunstiger als de koers van het aandeel in de tussenliggende periode daalt. Dan wordt uw put optie meer waard.


Tranmissie

Bij iedere transactie zijn twee partijen betrokken; de koper en de schrijver. De koper van een optie heeft het recht om te kopen of te verkopen. Bij een optie schrijven hoort de plicht. De schrijver heeft de plicht om de aandelen te kopen of te verkopen als de koper zijn optie uitoefent. Voor het schrijven van de optie ontvangt de schrijver de optiepremie.