Wat is beleggen

Wat is een emissie

Met een emissie wordt de uitgifte van nieuwe aandelen bedoeld. Als een bedrijf voor het eerst een emissie plaats en daarmee naar de beurs gaat, spreken we van een emissie op de primaire markt. Ondernemingen die al aan de beurs genoteerd staan, kunnen ook een emissie plaatsen. Het bedrijf geeft in dat geval nieuwe aandelen uit.

Doel van een emissie

Met een emissie haalt een bedrijf veel vermogen op. Dat is ook primair het doel van een emissie. De uitgifte van nieuwe aandelen, levert geld op waar het eigen vermogen door wordt vergroot. Een emissie wordt veelal begeleid door een bank of een commissionair. De rol die de begeleidende partij speelt kan verschillen per emissie. Hieronder twee voorbeelden.

Guichet- emissie

Bij een guichet- emissie geeft de begeleidende partij de opbrengst door aan de uitgevende instantie. Bij het uitgeven van nieuwe aandelen kan het zo zijn dat de markt niet op deze aandelen zit te wachten. Bij een emissie kan het gebeuren dat niet alle aandelen worden verkocht. De uitgevende instantie zal in deze gevallen de aandelen terug moeten nemen. Als de markt de aandelen wantrouwt of de stuksprijs te duur vindt, kan een emissie zelfs mislukken. Ook dit risico wordt bij een guichet- emissie gedragen door de uitgevende partij.

Overgenomen emissie

Bij een overgenomen emissie draagt de begeleidende partij het risico. Als er aandelen niet worden verkocht neemt de bank of commissionair deze stukken over. De uitgevende instantie betaald de begeleidende partij hiervoor een vergoeding. Deze vorm van emissies wordt vaak door meerdere partijen begeleid om zo het risico te spreiden.