Wat is beleggen

Wat is een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds verzamelt inleg van een groot aantal beleggers en verdeelt het kapitaal over meerdere beleggingen. Zo kan er tegelijk in aandelen, obligaties en andere waardes worden belegd. Het risico in een beleggingsfonds is hierdoor kleiner omdat de spreiding groter is. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder die de marktontwikkelingen volgt en de samenstelling van het beleggingsfonds tussentijds aan kan passen.

De voordelen van beleggingsfondsen

Het grootse voordeel van een beleggingsfonds is de grote spreiding. Met een relatief klein bedrag kunt u al beleggen in een groot aantal aandelen of obligaties. Het voordeel hiervan is dat als 1 aandeel of obligaties slecht rendeert, u hier weinig hinder van ondervindt. Zelfs als een uitgevende instantie failliet gaat, is het nadelige effect beperkt. Aan de andere kant brengt dit ook gelijk een nadeel met zich mee. Hoge uitschieters naar boven worden door de grote massa eveneens gedempt. Bent een u een type dat voor het maximale resultaat gaat en het hoge risico hiervan op de koop toe neemt? Dan is een beleggingsfonds het wellicht niet voor u.

 

Welk beleggingsfonds

Afhankelijk van het doel dat je met de belegging voor ogen hebt moet je een keuze maken uit de vele beleggingsfondsen die er zijn. Wil je op de lange termijn (+/- 10 jaar) een hoger rendement behalen in vergelijking met een spaarrekening, dan kun je het beste een aandelenfonds uitkiezen dat belegt in Europa of wereldwijd over de regio's Europa, de VS en Japan. Kies je voor minder risico risico, dan kun je beter een obligatiefonds kopen