Wat is beleggen

Risico van een beleggingsfonds

Doordat beleggingsfondsen de risico’s spreiden, is uw beleggingsportefeuille minder gevoelig voor teleurstellende resultaten van 1 of 2 individuele aandelen of obligaties. Vaak richten beleggingsfondsen zich op een regio of sector. Zit de gehele sector in een dip dan kan de waarde van uw beleggingsfonds ondanks de grote spreiding toch aanzienlijk in waarde dalen.

Beperken van het risico

U kunt dit risico beperken door te kiezen voor beleggingsfondsen die sectoren, regio’s, aandelen en obligaties met elkaar combineren. Hierdoor is uw risico uiteindelijk het kleinst. Het nadeel hiervan is echter dat uw rendement ook altijd beperkt zal zijn. Het resultaat van snelle stijgers wordt door de grote spreiding immers ook gemiddeld. Het is daarom raadzaam om bij uzelf te raden te gaan wat u met uw belegging wilt bereiken.

Morningstar; keurmerk voor beleggingsfondsen

Morningstar is een onafhankelijk instituut dat meer dan 20.000 beleggingsfondsen in Europa analyseert. Op basis van de analyse, geeft Morningstar een waardering af voor al deze beleggingsfondsen. De waardering wordt uitgedrukt in sterren. Op deze manier kunnen de beleggingsfondsen onderling goed met elkaar worden vergeleken.

 

Welk beleggingsfonds

Afhankelijk van het doel dat je met de belegging voor ogen hebt moet je een keuze maken uit de vele beleggingsfondsen die er zijn. Wil je op de lange termijn (+/- 10 jaar) een hoger rendement behalen in vergelijking met een spaarrekening, dan kun je het beste een aandelenfonds uitkiezen dat belegt in Europa of wereldwijd over de regio's Europa, de VS en Japan. Kies je voor minder risico risico, dan kun je beter een obligatiefonds kopen