Wat is beleggen

Rendement beleggingsfondsen

Er zijn twee verschillende manieren om rendement te behalen op een beleggingsfonds. Veel beleggingsfondsen keren dividend uit. Dat is een vergoeding voor het beschikbaar stellen van de middelen. De hoogte van het dividend hangt af van de financiële prestaties van de uitgevende instantie. Daarnaast fluctueert de koers van een beleggingsfonds waardoor u rendement kunt behalen als de fondsbeheerder op een hoger punt verkoopt dan hij is ingestapt.

Verschillende soorten beleggingsfondsen


Aandelenfondsen Dit zijn beleggingsfondsen die uit aandelen bestaan. Een beleggingsfonds kan zich richten op een regio zoals bijvoorbeeld Europa, Azië , China, Amerika of nieuwe opkomende markten. Of op een sector zoals de financiële sector, farmacie of IT.
Obligatiefondsen Dit zijn beleggingsfondsen die uitsluitend betsaan uit obligaties. Vaak zijn deze ook gericht op een specifieke regio zoals bijvoorbeeld opkomende landen.
Vastgoedfondsen Dit zijn beleggingsfondsen die beleggen in vastgoed of in vastgoedaandelen.
Valuta Dit zijn beleggingsfondsen die zich richten op vreemde valuta. Deze fondsen speculeren op een stijging of daling van bijvoorbeeld de Dollar, de Euro of de Yen.
Grondstoffen Dit zijn beleggingsfondsen die zich richten op de handel in grondstoffen zoals bijvoorbeeld olie, graan, goud of andere edelmetalen.

Gecombineerde Beleggingsfondsen

Ook kunnen beleggingsfondsen uit een combinatie van bovengenoemde categorieën bestaan. Om het risico te spreiden kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om een beleggingsfonds samen te stellen dat uit een combinatie van aandelen en obligaties bestaat.
 

Welk beleggingsfonds

Afhankelijk van het doel dat je met de belegging voor ogen hebt moet je een keuze maken uit de vele beleggingsfondsen die er zijn. Wil je op de lange termijn (+/- 10 jaar) een hoger rendement behalen in vergelijking met een spaarrekening, dan kun je het beste een aandelenfonds uitkiezen dat belegt in Europa of wereldwijd over de regio's Europa, de VS en Japan. Kies je voor minder risico risico, dan kun je beter een obligatiefonds kopen