Wat is beleggen

Hoe werkt beleggen

hoe werkt beleggen De essentie van beleggen is eigenlijk heel simpel. Als je iets goedkoop koopt en het daarna voor meer geld verkoopt, heeft u een goede belegging gedaan. Wanneer iets goedkoop is en wat dan de beste koers is om te verkopen is echter niet altijd gemakkelijk te bepalen. Veel factoren zijn van invloed en lang niet altijd kan de koers met zekerheid worden voorspeld. Het komt vaak op gevoel aan. Het beroemde fingerspitzengef├╝hl om op het juiste moment te kopen en te verkopen.
Daarnaast zijn er veel verschillende manieren om te beleggen. U kunt beleggen in aandelen, obligaties, sprinters, opties, beleggingsfondsen enzovoort. Elke beleggingsvorm heeft een eigen karakter. OP deze manier kunt u beleggen op een manier die goed bij u past.

Bij beleggen gaat het vaak om rendement versus risico. Bent u bereid om voor een hoger rendement meer risico te lopen? Dan zijn andere vormen van beleggen voor u interessant. Als u belegt voor bijvoorbeeld uw pensioen, is het raadzaam voor een behoudend beleggingsproduct te kiezen. U behaalt dan wellicht geen torenhoog rendement, maar u heeft wel meer zekerheid. Bij veel producten is er sprake van een vooraf afgesproken rente (zoals op een spaarrekening of de couponrente bij een obligatie). Dit is wat anders dan rendement. Het rendement dat u kunt behalen staat nooit van tevoren vast. Vaak worden wel verwachtingen uitgesproken gebaseerd op bijvoorbeeld historische resultaten, maar daarvoor geldt altijd de bekende zin resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

Rendement beleggen

rendement beleggen Het rendement is dus niet vooraf vast te stellen. Over het algemeen geldt; hoe hoger het rendement hoe groter het risico. Wat is dan dit risico? Risico betekent dat u verlies maakt. Dat u bijvoorbeeld uw inleg niet in zijn geheel terug krijgt. U heeft bijvoorbeeld 100 euro ingelegd en na 5 jaar is de waarde van uw belegging nog steeds 100 euro. Als u uw geld op een spaarrekening had gezet had u meer gehad. Het kan ook zijn dat de waarde van uw belegging lager is dan uw inleg. Van de 100 euro is na 5 jaar bijvoorbeeld nog maar 80 euro over. In plaats van een mooi rendement heeft u maar liefst 20% verlies geleden! In het ergste geval verliest u nog meer en bent u bijvoorbeeld uw hele inleg kwijt. Dan kan bijvoorbeeld het geval zijn als een bedrijf failliet gaat.

Risico Verkleinen

Gelukkig zijn er een aantal manieren om het risico te verkleinen. U kunt bijvoorbeeld tussentijds bijsturen. Als een belegging niet het gewenste rendement oplevert, kunt u kiezen voor een andere strategie. Laat u echter niet meeslepen en probeer er altijd rationeel naar te kijken. Het slechtste wat u kunt doen is kopen op de top van de markt en verkopen als de koers onderuit gaat. Daarnaast zijn er nog een aantal andere tips.
Koop nooit met geleend geld
Spreid het risico dus wed niet op 1 paard
Als u geen verstand van beleggen heeft, laat u dan adviseren
Laat u niet verleiden door hoge rendementen, hou het risico goed in de gaten

Beleggingsadviseur

Heeft u zelf weinig verstand van beleggen of heeft u geen zin om er veel tijd aan te besteden, laat u dan adviseren door een beleggingsadviseur. Zij houden uw beleggingsdoel in de gaten en kunnen tijdig bijsturen. Of kijk eens naar de mogelijkheden die beleggingsfondsen bieden.