Wat is beleggen

Griekenland failliet

Gaat Griekenland failliet?
Steeds meer economen zijn het er over eens dat het niet meer de vraag is of Griekenland failliet gaat, maar wanneer. Hoe ernstig is nu eigenlijk de situatie en wat is er precies aan de hand?

Crisis Griekenland

Het overheidstekort van Griekenland is dusdanig hoog dat veel landen zich ernstige zorgen maken. De uitgaven zijn al jarenlang torenhoog en de beoogde bezuinigingen worden moeizaam doorgevoerd en zijn bovendien niet toereikend. Dat is natuurlijk geen gunstig vooruitzicht. Een crisis in Griekenland kon dan ook eigenlijk niet uitblijven.

Wat is er mis in Griekenland?

Het is al een tijd onrustig in Griekenland. De uitgaven zijn systematisch te hoog. Bovendien heeft Griekenland met cijfers gesjoemeld en is sprake van corruptie en interne onrust. Door de kredietcrisis die in 2007 ontstond, namen de problemen van Griekenland toe. De problemen kwamen internationaal aan het licht en het vertrouwen nam steeds verder af. Dit is bijzonder ongunstig voor een land. Het vertrouwen in staatsobligaties neemt dan namelijk af. En doormiddel van staatsobligaties worden tekorten gefinancierd. Geen vertrouwen, betekent dus geen geld voor overheiduitgaven zoals salarissen van ambtenaren etc.

Kan Griekenland failliet gaan?

En zijn al flink wat Europese maatregelen genomen om Griekenland te behoeden van een faillissement. Toch zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat het niet lang meer duurt voor Griekenland failliet gaat.Als Griekenland niet langer aan zijn verplichtingen kan voldoen, kan een faillissement immers niet meer uitblijven. Toch? Het ziet er naar uit dat politici wederom om tafel moeten om te kijken of de Europese Unie Griekenland te hulp zal schieten en wat de gevolgen zullen zijn als er geen hulp komt...