Wat is beleggen

Wat is een garantie product

Met een garantie product bent u (gedeeltelijk) bescherm tegen verlies. Daar staat wel tegenover dat het rendement vaak lager is. Met een garantie product verdient u vaak minder als de koers stijgt of u krijgt de winst bij koersstijging niet volledig uitgekeerd. Maar als de koers daalt bent u wel gedeeltelijk of geheel bescherm tegen dit verlies.

Hoe werkt een garantie product

Elk garantie product heeft een vaste looptijd. Aan het einde van de looptijd krijgt u minimaal de gegarandeerde waarde uitgekeerd. Dit noemen we de garantiewaarde. Bij een koersstijging kunt u profiteren van de winst. Hoeveel dit is, hangt van het product af.

Risico van garantie producten

U hoeft zich geen zorgen te maken dat u uw inleg niet terug krijgt. Hiervoor heeft u immers vooraf een garantiewaarde afgesproken. Deze garantiewaarde geldt echter vaak alleen aan het einde van de looptijd. Als u tussentijds het garantie product van de hand wil doen, loopt u wel degelijk risico dat u er minder voor krijgt dan de garantiewaarde. Daarnaast loopt u het risico dat de uitgevende instantie u niet terug kan betalen aan het einde van de looptijd. Als de uitgevende instantie bijvoorbeeld failliet gaat, is de kans groot dat u kunt fluiten naar uw garantiewaarde. Ook bij deze vorm van beleggen is het dus altijd goed nagaan wat de risico's zijn!