Wat is beleggen

Economische crisis 2013-2014

economische crisis 2011Kunnen we al spreken van een economische crisis?
De beurskoersen dalen in rap tempo. Na de kredietcrisis van 2007 is het herstel van de economie van korte duur gebleken. Hoe komt het nu dat de beurzen zoals de AEX koers aanzienlijk in waarde dalen? Om dat te begrijpen moeten we eigenlijk even terug naar de kredietcrisis van 2007.

Kredietcrisis

De kredietcrisis is ontstaan door een gebrek aan inzicht en vertrouwen. Inwoners van Amerika zijn een decennia lang positief gestimuleerd om in een koopwoning te investeren. Een huis kopen paste in The American dream. Het zou een verstandige investering zijn. Huizen stijgen immers altijd in waarde en dus neemt je eigendom toe. Maar wat als je huis niet in waarde stijgt? Dat was een scenario waar veel te weinig aandacht aan werd besteed. Steeds meer mensen gingen huizen kopen. Banken leende hun geld massaal uit. Aan teveel mensen is er teveel geld geleend. Als je een laag inkomen hebt, is het erg onverstandig om heel veel geld te lenen. Over de hypotheek moet je immers rente betalen aan de bank. Als dat meer is dan je kunt betalen dan heb je een probleem. Een die onvoorzichtigheid in eigenlijk de oorzaak van de kredietcrisis.

Wantrouwen banken

Wat is de rol van banken in de kredietcrisis? De hypotheken die banken aan huizenbezitters hebben uitgeleend worden op een hoger niveau weer verhandeld. De hypotheken worden in pakketten samengevoegd. Aan elk pakket wordt een risico toegekend. Pakketten met hypotheken van mensen met veel schuld en lage inkomens of hypotheken die veel hoger zijn dan de waarde van het huis, zijn risicovoller. Deze markt werd zo ondoorzichtig dat banken op een gegeven moment niet meer wisten wat de waarde van deze pakketten was. Amerikanen konden hun hypotheek lasten niet meer opbrengen, moesten hun huizen verkopen en door het grote aanbod van huizen en weinig vraag, werden de huizen steeds minder waard. Hierdoor werden de pakketten nog minder waard. Het was een neerwaartse spiraal. En de kredietcrisis was een feit.

Economische crisis 2011

Door de kredietcrisis nam het consumentenvertrouwen enorm af. Mensen durven niet veel geld meer uit te geven en gingen grote aankopen uitstellen. De vakanties werden later geboekt en werden minder exotisch. Ook werden er steeds minder auto's en huizen verkocht en gingen mensen minder vaak buiten de deur eten. De economische groei van de jaren daarvoor raakte in het slop. Ook namen de zorgen om de staatsschulden van landen als Griekenland, Ierland en Portugal toe. Het was maar de vraag of deze landen hun staatsschuld wel terug konden betalen. Een faillisement van een land in de eurozone kan de euro ernstig schaden. De Europese Centrale bank maakt zich dan ook terecht zorgen over de situatie in Europa. Ook buiten Europa neemt de onrust toe en dat zorgt voor de huidige daling op de aandelenbeurzen.