Wat is beleggen

Beginnen met beleggen

Voordat u kunt gaan beleggen moet u een effectenrekening openen. Via deze rekening kunt u aandelen kopen en verkopen. Zodra uw effectenrekening geactiveerd is, kunt u uw eerste order plaatsen. Een order noemen we de opdracht om een aandeel te kopen of te verkopen. Zodra de order is uitgevoerd gaat u transactiekosten betalen. De transactiekosten verschillen per aanbieder. Het is dan ook handig om bij het openen van de effectenrekening naar de kosten te vragen en deze onderling te vergelijken. Vaak publiceren de verschillende aanbieders hun tarieven ook online.


Er bestaan verschillende orders. U kunt een bestensorder en een limietorder plaatsen.

bestensorder

Plaats u een bestensorder dan wordt uw opdracht direct uitgevoerd tegen de koers die op dat moment geldt. Ondanks de snelle verwerking van uw order kan er sprake zijn van een koersverschil. U krijgt niet de garantie dat u de order aankoopt tegen de prijs die gold bij het plaatsen van de order.

Prijslimiet

prijslimiet beleggen Bij een limietorder bepaalt u vooraf tegen welke koers de order wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld dat u 100 aandelen ING wilt kopen tegen een koers van € 7,-. U geeft de order ook een looptijd mee. Dat kan 1 dag zijn maar ook bijvoorbeeld een maand. Zo kunt u bepalen dat u 100 aandelen ING wilt kopen in de komende maand tegen een koers van € 7,-. Stel dat de koers op dit moment € 8,- bedraagt, maar over 3 weken zakt de koers naar € 7,-. Dan wordt uw order uitgevoerd zodra de koers op € 7,- staat. Komt de koers in de maand niet op de gewenste koers dan wordt uw order niet uitgevoerd. U heeft dus geen garantie dat de order wordt uitgevoerd, maar als die wordt uitgevoerd heeft u wel prijsgarantie.

In de volgende tabel zijn de verschillen tussen de beide orders aangegeven:


bestens order limiet order
prijsgarantie niet volledig
uitvoeringsgarantie zeer groot lager
transactiekosten gelijk gelijk


Als uw order niet wordt uitgevoerd, betaalt u ook geen transactiekosten.

Handelen op de beurs

De actuele koersen zijn openbaar. U kunt in real time de AEX koersen inzien. Daarnaast wordt in een orderboek bijgehouden wie wat koopt of verkoopt en tegen welke prijs. De bied- en de laatkoersen staan erin vermeld. De biedkoers is de koers waartegen de op dat moment beste koper wil kopen. De laatkoers is de koers waartegen de op dat moment beste verkoper wil verkopen. Wat u hiervan moet onthouden is dat u altijd tegen biedkoers kunt verkopen en tegen de laatkoers kunt aankopen. Dat is ook hoe een bestensorder werkt.